13 Kasım 2013 Çarşamba

TAVUK SALATASI

Evliliğimin ilk yıllarında, yemek yapmaya dair neredeyse hiçbirşey bilmiyordum ve sanırım birçok yeni evli gibi Portakal Ağacının müthiş yardımını gördüm. Hatice Hanım'a ne kadar teşekkür etsem az...

İnsan bir işin acemisiye her na kadar yapacağı iş zor gelse de, bence hissettiği heyecan olayı daha kaliteli hale getiriyor. Yeni birşeyler denemek, eğer güzel olduysa 'bu süper olmuş' diye küçük bir cümle kurmak insanı ne kadar da mutlu ediyor... Ve bir dahaki deneme eğlenceli hale geliyor...

İşte aşağıda tarifini vereceğim bu enfes salata benim Portakal Ağacından öğrendiğim, defalarca yaptığım ve her defasında da çok beğenilen salatam..

Açıkçası lezzetinin güzel olmasının yanı sıra, malzeme zenginliğinden midir bilmem hep lezzetli ve risksiz oluşu bu salatayı favoriler listemin ilk sıralarına taşımıştı o zamanlar, hala da listede....

Ben mayonezin tadını çok sevsem de, sağlık yönünden aşırı tüketmeyi sevmediğim için tarif listesindeki mayonezi azaltıp yerine biraz daha fazla yoğurt koyuyorum...

Malzemeler

-1 adet haşlanmış tavuk göğsü
-2  havuç
-1 salatalık (ben 2 tane doğradım)
- 2-3 dal taze soğan (ben taze soğanı sevmediğim için koymadım)
-2 adet sivribiber
-2 diş sarımsak (bu da isteğe bağlı)
-1/3 kase  yoğurt
-2/3 kase mayonez
-yarım demet dereotu
-tuz
-karabiber
-pulbiber

Hazırlanması
 
-Haşlanmış tavuk göğsünü derisinden ayırarak iyice didikleyin. Tuz ve baharatlarla karıştırın
-Sebzeleri yıkayıp ayıklayarak küçük küçük doğrayın.
-Salatalığın kabuğunu kalınca soyarak kullanın. 
-Hepsini karıştırıp 1 çay bardağı kadarını ayırın. 
-Kalanı tavukla karıştırın.
-Mayonezle yoğurdu çırpın. 
-Karışımı tavuk ve sebzelerle birleştirip iyice harmanlayın.
-Bunu bir tabağa yayın.
-Üzerini ayırdığınız sebze karışımı ile süsleyin.

Afiyet şifa olsun:)))




Devamı >>

11 Kasım 2013 Pazartesi

PANKEK (PANCAKE)


Geçen hafta kahvaltıya gelecek misafirlerime, biraz da rahatsız olmam sebebiyle, birgün önceden ya da sabah erken kalkaraktan birşeyler hazırlamak nasip olmadı. Ne hamurla uğraşasım ne de börek içi hazırlayasım gelmedi. 
Sonra nasıl olduysa bu pankekler geldi aklıma.. Daha önceden denemiş ve çok severek yemiştik ailece. Cahide Hanımın sitesinden aldığım bu tarif gerçekten kurtarıcı oldu benim için.

Amerikalıların meşhur kahvaltılığı bu. Genelde tatlıyla tüketiyorlar...
Misafirlerimin de pek hoşuna gitti. Kahvaltılıklardan içine koyup dürüne dürüne yemek pek zevkli oldu. 
Hele minik kızım bayıldı...
Eşimin tepkisi de şu oldu: '' Sen bunu daha önce de yapmıştın ben unutuyorum sen unutmayıp arada yapsana:))''
Bir hafta içinde iki kere yaptım ben de...
Size de tavsiye ediyorum. Hem kolay hem eğlenceli hem lezzetli bir kahvaltılık isterseniz...

Malzemeler:

-2 adet yumurta
-1 su bardağı süt
-1 çay bardağı su
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı şeker
-Yarım paket kabartma tozu
-2 su bardağı un
-Tuz (ben yarım tatlı kaşığı kadar koydum)

Yapılışı

-Un ve kabartma tozu haricindeki malzemeyi iyice karştırın.
-Unu ve kabartma tozunu da ekleyip tekrar karıştırın.
-Teflon ya da yanmaz tava ısındıktan sonra tavaya birer kepçeye yakın dökerekten pişirin.
-Bir yüzü resimdeki gibi delik delik olunca arkasını çevirin ve arka yüzü de kızarınca tavadan alın.
Çok çabuk pişiyorlar, merak etmeyin..



Hepinize afiyet olsun, inşallah dener ve beğenirsiniz...


Devamı >>

7 Kasım 2013 Perşembe

BALKABAKLI KEK

Herkese Merhabalar,
Bizim buralarda her taraf balkabağı doluydu birkaç hafta öncesine kadar...
Malum cadılar bayramı olunca, her tarafta garip yaratıklar, değişik kostümlerle kapınıza şeker toplamaya gelen çocuklar... 
E bu da bir sektör.. Balkabağı yetiştiricilerinin en verimli dönemi şu sıralar... 
Hazır her yerde kabak varken ben de Amerikalıların pumpkin kek deyip dudukları keki deneyeyim dedim. Tam olarak böyle değil ama ben bu keki yine daha önce bir yerde yemiş ve birkaç dilim daha yemekten kendimi alamamıştım. O nedenle de balkabağı görünce hemen aklıma bu tarifi denemek geldi.
Oldukça hafif ve lezzetli bir kek oluyor...
Kesinlikle tavsiye ederim.

Balkabaklı kek için ihtiyacımız olanlar;

-3 yumurta
-1 su bardağı şeker (bir iki kaşık daha ilave edebilirsiniz ben az şekerli severim genelde)
-Yarım su bardağı sıvıyağ (ben zeytinyağı kullandım)
-1 su bardağına yakın ceviz
-Tatlı kaşığının ucuyla tarçın
-1 paket vanilya
-2 su bardağı un
-Çay kaşığının ucuyla karbonat
-Küçük boy balkabaının üçte biri ( püresi bir su bardağı kadar oluyor)

Yapılışı

-Kabağı az suda haşlayıp yumuşayınca püre haline getirin.
-Yumurtaları şekerle beyazlayana kadar çırpın.
-Sıvıyağı ve balkalabağı pürenizi de ekleyip çırpmaya devam edin.
-Unu, kabartma tozunu, vanilyayı, tarçını ve karbonatı eleyerekten ilave edin.
-En son cevizi de ekleyip fazla abartmadan malzemeler karışıncaya kadar karıştırın.
-Yağlayıp unlaığınız kek kalıbına karışımınızı dökün.
-Önceden ısıttığınız 180 derece fıında önce 15 dakıka sonra 160 dereceye indirmek suretiyle yaklaşık 30 dakika kürdan temiz çıkana kadar pişirin.
-Ilıyınca kalıptan çıkarıp servis edin...

Afiyet olsun
Devamı >>

4 Kasım 2013 Pazartesi

RENKLİ PATATES SALATASINI BİR DE BÖYLE DENEYİN...

Patatesin olmadığı bir hayat düşünemiyoum!
Yemeğinin her çeşidi olur, kahvaltılık olur, böreğin hamurun içine girer, salata olur....
İşte bu da bence patatesin salata haline girmiş şeklinin en güzeli!
Yıllar önce yemiştim bu salatayı ama kırmızı pancar bulamadığımdan sadece 'ya ne üzel birşeydi o' dediğim türden bir tat olarak kalmıştı hatıralarımda :)
Markette kırmızı pancar (ya da çuğundur,çöğündür) görünce hemen aldım. Siz de bulabiliyorsanız kesinlikle deneyin, yiyen herkes bayılıyor... Daha önce bir iki kere konserve pancarla yapmıştım o da çok güzel oldu ama tazesi daha güzel tabi ki... Üstündeki nar da sadece süsleme için değil, nar ekşisinin salatalara verdiği tadı düşünürsek, nar da böyle bir salataya çok yakışıyor. O yüzden nar detayını da atlamayın derim.

Ben gece yarısı yapıp sabah kahvaltıda sunmak durumunda kaldım fotoğraflar da güneş ışığında olmayınca güzelliği tam yansıtamadı ama yine de salatamın güzelliğini anlatmak adına fena olmadıklarını düşünüyorum:)


Bu kadar reklamdan sonra malzemelere geçelim mi?
Malzemeler:
  (Malzeme listesinde tamamen damak tadınıza göre değişiklikler yapabilirsiniz)
-6-7 adet patates
-1 kırmızı pancar**
-6-7 adet havuç
-Yarım su bardağı az dövülmüş ceviz
-Doğranmış 7-8 adet kornişon turşu
-14 kaşık kadar mayonez*
-Damak tadınıza göre tuz
-Üzerine serpiştirmek için nar

Yapılışı:
-Patatesleri, pancarı ve havucu haşlayın.
-Patatesleri ezdikten sonra biraz da içine 3-4 kaşık mayonez ve tuz atıp ezin.
-Kelepçe kalıbınız varsa onun içine yoksa herhangi bir kabın içine  karışımınızı yayıp üzerini düzleyin. 
-Üzeine bir kaşık mayonez sürün.
-Küçük küçük doğradığınız turşuyu ve cevizi serpiştirin.
-Pancarı rendeleyin. (bu aşamada sizin de eliniz benim gibi sıcağa dayanamıyorsa eşinizi gaza getirin, sen bu kadar sıcak pancarı tutabilir misin falan diyerekten rendeleme işlemini ona yaptırın:))

-Rendelediğiniz pancarı da 3 kaşık kadar mayonez ve az tuzla iyice ezin.
-Patatesin üzerine yayın.



-Aynı şekilde turşu ve cevizi serpiştirin.
-Havucu rendeleyin ve mayonezle karıştırın.
-Bu karışımı da pancarlı kısmın üzerine yayın.
-Üzerine bir iki kaşık daha mayonez gezdirin.


-En son narla süsleyin ve birkaç saat bekletip servis yapın...


Notlar;
*Mayonezi bol olan bir tarif olduğunun farkındayım ama ben normalde evde süzme yoğurtla yaptığım mayonezle yapıyorum çok daha sağlıklı oluyor fakat bu sefer vaktim de süzme yoğurdum da yoktu o yüzden hazır mayonezle yaptım. En kısa zamanda evde yaptığım mayonezin tarifini de veririm inşallah..
**Ben pancarın tadını çok sevdiğim için bir değil iki tane pancar koymuştum biraz fazla geldi. Tadında bence problem yoktu ama görsel olarak simetrik olmadı bir dahaki sefere bir tane koyacağım için listeye e bir pancar yazdım :)

Herkese renkli günler...:)))
Devamı >>